Nejprodávanější křovinořez

Jak vybrat nejlepší křovinořez

Vlastníte-li zahradu, menší louku nebo chatu ke je svah a potřebujete pomoci s její údržbou, tak to jste správně. Poradíme vám s výběrem křovinořezu (vyžínače) pro vaši potřebu.

Před výběrem se zaměřte na nejdůležitější paramentry:

Typ - můžete si vybrat ze dvou variant a to z klasických křovinořezů a vyžínačů.

Křovinořez - jedná se o mohutnější a výkonější zařízení určené pro sečení větších ploch a každodení použití u kterého se může použít např. i trojzubý nůž. Přenos pohonu je pomocí hřídele.

Vyžínač - jedná se o menší, lehčí zažízení určené pouze pro úpravu detailů při sečení např. okrajů trávníků, které je opatřené strunovou hlavou. Přenos pohonu je pomocí bowdenu.

Pohon - máte na výběr ze tří druhů. Akumulátorové (bateriové) používají se většinou na menší plochy a na úpravu okraje trávníku (výhodou je, že nemusíte táhat po zahradě přívodový kabel). Elektrické dnes méně proužívané lehké zařízení, které je určené na úpravu okraje trávníku (nevýhodou je omezující pohyb po zahradě s přívodovým kabelem). Benzínové vhodné na větší plochy a náročný porost s terénem, mají velký výkon. U benzínových křovinořezů máte možnost na výběr mezi dvoutaktním a čtyřtakním motorem.

Výkonu benzínových motorů se pohybuje v rozmezí 0,7kW – 2kW, které jsou vhodné pro menší až standardně velké plochy (porosty) a nebo nad 2kW, které jsou vhodné pro náročné terény a porosty. Jedná se už o křovinořezy pro profesionály.

Druh rukojeti - zde vybíráte mezi madlem (používané u menších vyžínačů) a řídítky používané u křivonořezů, které mají možnost lepšího nastavení.

Hmotnost - v tomto případě platí nejčastější pravidlo čím těžší tím výkonější a kvalitnější. Standatrní hmotnost je kolem 5,6 kg. Do 9,4 kg jsou už výkonné a profesionální křovinořezy se kterými se na vaší menší zahradě unavíte.

Příslušenství - vybírat můžete mezi příslušenství přímo ke křovinořezu. (struny, trojzubé nože atd.) nebo ochranými pomůckami (ochranný štít, sluchátka atd.).

Cena zde je patrné také jednoduché pravidlo, čím dražší, tím výkonnější a kvalitnější stroj. Cenová relace je od cca 7 000,- kde jsou zařazeny vyžínače a menší křovinořezy kolem 14 000,- už jsou výkonější křovinořezy až do 25 000,- jsou profesionální a výkonné křovinořezy.

 

V našem testu benzinových křovinořezů jsme pro vás na základě důkladného posouzení vybrali vítěze a několik dalších atraktivních kousků, které nás oslovily poměrem mezi cenou, výkonem, hmotností a celkovým provedením či jednoduchým ovládáním. V případě, že hledáte rady týkající se výběru tohoto zahradního nářadí, kontaktuj te nás a my Vám s výběrem pomůžeme. 

Tabulka nejprodávanějších křovinořezů

Nabízíme vám přehled nejprodávanějších křovinořezů za 12 let.

TOP Název - model Hmotnost Výkon

1. místo

nejprodávanější křovinořez ECHO SRM-2621ES

ECHO SRM-2621ES 5,6 kg 1,30 kW
2. místo křovinořez 2 místo STIGA BC 435 HD - čtyřtaktní 7,7 kg 1,47 kW
3. místo 3-benzinovy-krovinorez ECHO SRM-222ES 4,9 kg 0,70 kW
4. místo 4-benzinovy-krovinorez ECHO SRM-3021TES 6,0 kg 1,30 kW
5. místo 5-benzinovy-krovinorez ECHO SRM-420TES 8,7 kg 1,78 kW

 

 

Více křovinořezů si můžete prohlédnout v naší sekci křovinořezy.

 

Křovinořezy

V zahradách po celém světě hrají křovinořezy důležitou roli při udržování pečlivě upravených okrasných ploch. Pokud máte zahradu, kde rostou různé druhy křoví a keřů, je nezbytné mít k dispozici spolehlivý křovinořez. Nejenže vám usnadní práci, ale také přispěje k efektivitě a estetickému vzhledu zahrady.

Křovinořez je zahradní nástroj, který se používá k přesnému stříhání křoví, trávy a dalších rostlin. Jeho hlavním úkolem je udržovat zahradu v pořádku a zajistit, aby rostliny rostly zdravě a v souladu s požadovaným designem. V tomto článku se podíváme na nejprodávanější křovinořez a všechny výhody, které přináší.

Výhody

Křovinořezy mají několik výhod, které přispívají k jejich popularitě mezi zahradníky. Zde jsou hlavní výhody, které byste měli vzít v úvahu:

  • Snadná manipulace: Nejprodávanější křovinořezy jsou navrženy s ohledem na snadnou manipulaci. Jsou lehké, dobře vyvážené a snadno ovladatelné, což zajišťuje pohodlné a přesné stříhání.

  • Efektivita při stříhání křoví: Křovinořezy mají vysoký výkon a ostří, které umožňuje efektivní a rychlé stříhání křoví. Díky nim můžete dosáhnout profesionálních výsledků bez velké námahy.

  • Viacelové použití: Nejprodávanější křovinořezy nabízejí různé příslušenství a nástavce, které umožňují jejich použití na různých typech rostlin a terénech. Můžete je využít nejen pro stříhání křoví, ale také pro zkracování trávy, úpravu keřů a další úkoly v zahradě.

Typy křovinořezů

Existuje několik různých typů křovinořezů na trhu, které se liší zdrojem pohonné energie. Nejčastějšími typy jsou:

  • Elektrické křovinořezy: Tyto křovinořezy jsou poháněny elektrickým proudem a jsou vhodné pro menší zahrady. Jsou tiché, snadno se spouští a nevyžadují dodatečnou údržbu spojenou s palivem.

  • Akumulátorové křovinořezy: Akumulátorové křovinořezy nabízejí výhodu bezdrátového provozu. S výkonnými lithium-iontovými bateriemi jsou schopny poskytovat dlouhou výdrž a dostatečný výkon pro běžné zahradní úkoly.

  • Benzínové křovinořezy: Benzínové křovinořezy jsou nejsilnější variantou. Pohánějí se benzínem, což jim poskytuje dostatečný výkon pro náročné úkoly a velké zahrady. Jsou vhodné pro profesionální zahradníky.

Výběr křovinořezu

Při výběru nejprodávanějšího křovinořezu je důležité zvážit několik faktorů, které ovlivní jeho výkon a efektivitu. Zde jsou klíčové faktory, na které byste se měli zaměřit:

  • Velikost a hmotnost: Vyberte křovinořez, který je pro vás snadno ovladatelný. Zohledněte velikost a hmotnost křovinořezu, aby bylo stříhání pohodlné a přesné.

  • Výkon motoru: Zkontrolujte výkon motoru křovinořezu. Vyšší výkon umožňuje snadnější stříhání i hustého křoví.

  • Typ nože: Existují různé typy nožů pro křovinořezy, například strunové nože, nože s pilovými zuby nebo kovové nože. Vyberte ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a typu křoví, které plánujete stříhat.

Bezpečnost

Při používání křovinořezu je důležité dodržovat bezpečnostní opatření. Zde je několik tipů, jak se uchránit před zraněním:

  • Použití ochranných prostředků: Vždy nosíte ochranné brýle, rukavice a chrániče sluchu. Chrání vás před nebezpečnými výtrysky, hlukem a odřeninami.

  • Správné zacházení s křovinořezem: Před použitím si důkladně přečtěte návod k obsluze a dodržujte bezpečnostní pokyny výrobce. Ujistěte se, že křovinořez je ve správném stavu a nejste vystaveni žádným rizikům.

Údržba a ošetřování

Pravidelná údržba křovinořezu je klíčová pro jeho dlouhou životnost a optimální výkon. Zde jsou některé tipy pro údržbu:

  • Čištění a mazání křovinořezu: Po každém použití očistěte křovinořez od nečistot a nasucho jej opláchněte. Pravidelně mazat klouby a pohyblivé části, aby byl křovinořez snadno ovladatelný.

  • Kontrola nože: Pravidelně zkontrolujte ostrost nože a jeho celkový stav. Pokud je nůž poškozený nebo tupý, vyměňte ho, abyste zajistili optimální stříhací výkon.

Doporučení a tipy

Při používání křovinořezu se můžete řídit následujícími doporučeními a tipy:

  • Správná technika stříhání: Držte křovinořez v úrovni pasu a pohybujte se plynule vpřed. Stříhejte pomalu a přesně, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

  • Dodatečné nástroje pro dokonalý vzhled zahrady: Pokud chcete dosáhnout dokonalého vzhledu zahrady, doplňte stříhání křoví dalšími nástroji, jako jsou sekačka na trávu, ruční nůžky na keře nebo zahradní nůžky.

Závěr

Nejprodávanější křovinořez je nepostradatelným nástrojem pro každého zahradníka. Jeho výhody, typy, výběr, bezpečnostní opatření, údržba a doporučení vám umožní udržovat zahradu v perfektním stavu. Při výběru si pečlivě vyberte křovinořez, který splňuje vaše potřeby a preferovaný způsob použití.

Často kladené otázky

1. Jak často by měl být křovinořez servisován? Křovinořez by měl být pravidelně servisován podle doporučení výrobce. Obvykle se doporučuje provádět servisní prohlídku a údržbu jednou ročně.

2. Jak dlouho vydrží baterie u akumulátorového křovinořezu? Výdrž baterie u akumulátorového křovinořezu závisí na kapacitě baterie a intenzitě používání. V průměru se pohybuje od 30 minut do 2 hodin. Doporučuje se mít k dispozici náhradní baterii pro případné prodloužení pracovní doby.

3. Jaký typ křovinořezu je nejvhodnější pro menší zahrady? Pro menší zahrady se obvykle doporučuje použití elektrických křovinořezů. Jsou snadno ovladatelné, tiché a nevyžadují dodatečnou údržbu jako benzínové křovinořezy.

4. Jaká je nejlepší technika stříhání křoví? Při stříhání křoví je důležité držet křovinořez v úrovni pasu, pohybovat se plynule vpřed a stříhat pomalu a přesně. Tím dosáhnete nejlepších výsledků a minimalizujete riziko poškození rostlin.

5. Může být křovinořez použit na jiné úkoly než jen stříhání? Ano, křovinořez lze použít i na další úkoly v zahradě, například pro sečení trávy na těžko dostupných místech nebo pro úpravu keřů a okrajů. Doporučuje se používat vhodné nástavce a dodržovat bezpečnostní opatření.

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.